NaslovnaUlogujte seRegistrujte sePostavite Oglas
 

Berza nakita je najveci 100% besplatan sajt za prodaju nakita.

postavite oglas
<<<   >>>

Kako prepoznati pravi ćilibar

Poslao/la: Kolekcionar

I odmah da vas razočaram, pravi ćilibar može da se sa 100% sigurnošću prepozna samo u laboratorijskim uslovima. Ni jedan juvelir kod kojeg odnesete ćilibar na procenu ne može vam sa sigurnošću reći da je to ćilibar.

Zašto? Zato što je pravi ćilibar uvek imao veliku tražnju jer je veoma lep, a pored toga ima dokazano medicinsko svojstvo. Upravo zbog toga napravljeno je mnogo kopija koje se izrađuju od plastike ili sintetičkih smola, a takođe i veoma dobre imitacije od ambroida, kopala i smole kaurin. Ali ipak, ako ste se odlučili za kupovinu evo nekoliko kratkih saveta koji će vas bar 50% uveriti da niste kupili falsifikat емотикон smile. Nabrojaću vam neke načine, a ako budete zainteresovani svaku tačku ću vam posebno objasniti.

Kao prvo - spoljni izgled, kao drugo elektricitet, treći način je test sa slanom vodom, četvrti miris, peti krhkost... Naravno, da prodavac neće biti srećan ako pred njim pokušavate da zapalite ili polomite ćilibar, ali ako ga kupujete u prodavnici i na kasi imate aparat za proveru novčanica, prodavca zamolite da tim aparatom pređe preko kupljenog ćilibara. Ako ćilibar daje svetlost većinom plavičastih nijansi onda je to to, ako slučajno u rukama imate kopal on će postati beo. I kad smo već kod kopala, šta je to?

Kopal je takozvani mladi ili nedozreli ćilibar koji se dobija iz smole drveta kauri. Hemijski sastav kopala je praktično identičan prirodnom ćilibaru, ali razlika je u starosti. Dok se starost ćilibara računa na milione godina, starost kopala je jedva do sto hiljada godina. I naravno ne poseduje medicinska svojstva kao pravi ćilibar.

Kopal je takođe i mekši od ćilibara, tako da nakit od kopala možete veoma lako da oštetite čak i ako ga zagrebete noktom. Isto tako, ako zapalite parče kopala nećete osetiti onaj prijatni miris koji podseća na četinarsku šumu. I najbolja imitacija prirodnog ćilibara je takozvani presovani ćilibar ili ambroid koji se dobija preradom na visokim temperaturama i povečanom pritisku čilibarskog brašna i malih komadića ćilibara i u to se sve dodaje boja ćilibara.

Ambroid izgleda kao pravi prirodni ćilibar i ima sva njegova fizička svojstva, ali pošto se sve to radi na temperaturi od 200 do 250 stepeni dolazi do gubitka prirodnih svojstava ćilibara koji su veoma korisni za lečenje mnogih bolesti.

Ambroid je potpuno nemoguće odvojiti od pravog ćilibara osim u laboratorijskim uslovima. I na kraju imitacija ćilibara sa insektima: u prirodnom ćilibaru insekte veće od 10 mm je skoro nemoguće videti, dok se danas u nakitu koji se prodaje kao privesci mogu sresti mnogo veće životinjice :-). Najsnalažljiviji trgovci za takav nakit uzimaju podlošku od prirodnog ćilibara, pa na takvu podlošku stavljaju neku biljku, insekta ili životinjicu i sve to zalivaju sintetičkom smolom. I evo nekoliko primeraka pravog ćilibara iz moje kolekcije.

Berza nakita je najveci 100% besplatan sajt za prodaju nakita.