NaslovnaUlogujte seRegistrujte sePostavite Oglas
 

Berza nakita je najveci 100% besplatan sajt za prodaju nakita.

postavite oglas
<<<   >>>

Otkup zlata - na šta treba obratiti pažnju?

Poslao/la: Admin

Puno ljudi je danas prinudjeno da zbog ekonomske situacije ponudi svoj zlatni nakit na prodaju. Evo par saveta koji ce vam pomoci.

Trenutno najviša cena zlata u istoriji berzanskog poslovanja, privlačna je podjednako i za one koji žele investirati u kupovinu ovog, uvek atraktivnog plemenitog metala, ali i za one koji žele prodajom zlata brzo doći do keša. Iako je u Srbiji još uvek nemoguće investirati u zlatne poluge, zbog nedostatka zakona kojim bi se propisala ova bankarska delatnost, u čisto zlato je moguće ulaganje kupovinom dukata. I prodajna i kupovna cena zlata zavise pre svega od finoće legure, odnosno procenta zlata koji sadrži legura, ali i od politike kuće u kojoj se obavlja kupoprodaja. Tako je u većim gradovima na atraktivnijim lokacijama cena viša, ali je i za kupce i prodavce možda najbitniji savet da odlaze proverenim sertifikovanim zlatarima kada kupuju nakit ili investicijsko zlato (dukati), kao i da obidju više zlatara zbog značajnijih razlika u cenama.

Ipak, morate znati da ćete zlato, posebno nakit prodati po daleko nižoj ceni nego što ga možete kupiti. Sa investicijskim, odnosno čistim zlatom situacija je malo bolja – ima stabilniju cenu, a moguće ga je u državama Evropske unije zameniti za novac u bankama.

Iako se čini da zlato sve više preuzima svoju nekadašnju, praktično monetarnu ulogu, ipak bi trebalo poslušati svetske ekonomiste koji tvrde da zlato, uprkos terndovima, nije stabilna investicija i da njegova cena može vrtoglavo da padne kako i skače od 2o12. godine do danas.

Šta je finoća zlata? – Finoća zlata ili takozvana karataža zavisi od čistoće legure. Dukati, zlatnici i zlatne poluge su najfinije izrade, finoće 986 ili 23,5 karata. Kod nas je najrasprostranjeniji austrijski dukat Franc Jozef (Franz Joseph) sa likom imperatora, u maloj (3,49 grama) i velikoj (13,96 grama) izradi. Nakit se izradjuje od zlata finoće 585 ili 14 karata, odnosno 750 ili 18 karata. Zlatni novac, kao što su takozvani Napoleoni izradjuje se od 21,5 karatnog zlata finoće 900, odnosno 22 karatnog zlata (finoća 916) od kakvog se izradjuje turska Lira. Boja zlata ne utiče na cenu, jer ona zavisi od vrste legure, odnosno sa kojim se drugim metalom meša zlato.

Pre prodaje zlata najbolje je sortirati ga po finoći. To ćete najlakše uraditi ako uz pomoć lupe pročitate oznaku za finoću zlata koja se najčešće nalazi pored žiga. U zlatari će zlato svakako biti testirano uz pomoć specijalizovanih pločica i kiselina, a izmereno na baždarenim vagama. Zbog toga je veoma bitno da prilikom prodaje ili kupovine zlata odete sertifikovanom zlataru koji će zlato proceniti u skladu sa pravilima struke. Bitno je napomenuti i da se iza primamljivih oglasa sa ponudama otkupa zlata po cenama višim od berzanskih najčešće kriju prevaranti, te da u najboljem slučaju možete doživeti neprijatnosti ili čak biti opljačkani.

Procenjuje se da će sve do 2020. godine do kada se predvidja da će svetska ekonomska kriza potresati tržište, cena zlata biti u stalnom porastu, ali se ipak treba prisetiti saveta eksperata, da je berza vrag i da cene svih metala, pa i zlata mogu brzo i lako da se promene.

Berza nakita je najveci 100% besplatan sajt za prodaju nakita.